فهرست مطالب

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فتاح ناظم صفحه 11

    هدف اساسی پژوهش حاضر بررسی محیط روان‎شناختی و مولفه‎های آن در دانشگاه آزاد اسلامی است. جامعه آماری این پژوهش را تمام مدیران واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل می‎دهند. با روش نمونه‎گیری تصادفی مرحله‎ای و طبقه‎بندی تعداد 540 نفر از مدیران واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی و به ازای هر مدیر 3 نفر از کارکنان تحت سرپرستی آنها یعنی 1620 نفر انتخاب شدند. ابزار سنجش عبارت است از پرسش‎نامه محقق‎ساخته محیط روان‎شناختی که بر روی کارکنان اجرا شد. نتایج تحلیل واریانس یک‎طرفه است و آزمون پیگردی LSD نشان داد که: 1- بین محیط روان‎شناختی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی به تفکیک منطقه تفاوت معنی‎دار وجود ندارد. 2- بین ابعاد پاداش، دوستی، پشتیبانی و استقلال از ابعاد محیط روان‎شناختی به تفکیک منطقه تفاوت معنی‎دار وجود دارد. 3- بین ابعاد تعارض، کنترل شغلی، روابط بین فردی، تعهد کاری، فشار کاری، اعتبار و احترام سازمانی از ابعاد محیط روان‎شناختی به تفکیک منطقه تفاوت معنی‎دار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: محیط روان‎شناختی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • سیف الله بهاری، محمد شیرخانی صفحه 29

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه ویژگی‎های شخصیتی، سبک‎های دلبستگی با میزان خطرجویی جوانان دانشجوی شاغل به تحصیل در دانشگاه آزاد و هم‎چنین میزان تاثیر محل اقامت بر میزان خطرجویی آنان صورت گرفته است . تعداد نمونه‎ها در این پژوهش 120 نفر بوده است که از این تعداد 58 نفر مرد و 62 نفر زن، 77 نفر بومی 43 نفر غیر بومی با میانگین سنی 22/22 سال بودند. یافته‎های پژوهشی در دو بخش توصیفی واستنباطی تدوین شده است. در بخش استنباطی از آزمون تحلیل واریانس و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. برای سنجش ویژگی‎های شخصیت از پرسش‎نامه (NEO 60 عاملی) (NEO-FFI) و برای سبک‎های دلبستگی از پرسش‎نامه دلبستگی هازن و شیور و برای میزان خطرجویی از پرسش‎نامه قدرت ریسک استفاده شد. نتایج رگرسیون حاکی از آن است که ابعاد پنج‎گانه ویژگی‎های شخصیت، سبک‎های دلبستگی ، جنسیت و محل اقامت روی‎هم 24 درصد واریانس روی خطرجویی دانشجویان را تبیین می‎کنند که از بین متغیرهای پیش‎بین جنسیت، سن و دلپذیری اثر پیش‎بینی‎کنندگی معنی‎داری روی میزان خطرجویی دارند.

    کلیدواژگان: ویژگی‎های شخصیتی، سبک‎های دلبستگی، خطرجویی، محل اقامت جنسیت
  • حسن شهرکی پور، صمد کریم زاده، مهین کرامتی صفحه 47

    هدف اساسی این پژوهش بررسی اثر آموزش زندگی خانوادگی [1](FLE) بر کاهش تنیدگی مادران دارای کودکان اختلال یادگیری خواندن و نوشتن ‎می‎باشد. برای به‎دست آوردن داده‎های مورد نیاز تحقیق از طرح آزمایشی پیش‎آزمون و پس‎آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. بدان معنا که 60 نفر از مادران دارای کودکان اختلال یادگیری [2](LD) که به‎طور تصادفی از جامعه آماری 154 نفر، مادرانی که از تاریخ 10/7/86 لغایت 1/10/87 به هنگام اجرای پژوهش به مراکز اختلال یادگیری در شهرستان رشت مراجعه کرده بودند و اختلال یادگیری کودکانشان توسط این مراکز تایید شده بود، انتخاب گردیده و در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارش تصادفی شدند. کلیه مادران قبل و بعد از اجرای متغیر مستقل (آموزش زندگی خانوادگی) 33 سوال مربوط به تنیدگی والد را در چهار زیر مقیاس افسردگی، احساس صلاحیت، انزوای اجتماعی و سلامت والدینی از شاخص تنیدگی والدینی [3] (PSI) متغیر وابسته را تکمیل کرده و برای تجزیه و تحلیل داده‎ها از آزمون پارامتریک t استیودنت برای مقایسه دو گروه مستقل استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است به کمک برنامه و مدل آموزشی زندگی خانوادگی در پژوهش حاضر، می‌توان ویژگی‎های مربوط به والد را که علت افزایش تنیدگی والدینی می‎شوند، تغییر داد. بدین معنا که افزایش مهارت‎های مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال یادگیری از طریق محتوای برنامه‎ای برای آشنایی مادر با فنون فرزندپروری از یکسو و با تغییر ادراک مادر از طریق محتوایی جهت آشنایی با اختلال یادگیری و ویژگی‎های آن می‎توان باعث کاهش تنیدگی، افسردگی و انزوای اجتماعی و بهبود احساس صلاحیت و سلامت مادران دارای کودک اختلال یادگیری خواندن و نوشتن شد.

    کلیدواژگان: تنیدگی والدینی، آموزش زندگی خانوادگی، اختلال یادگیری
  • محمد صالحی، ترانه عنایتی صفحه 63

    استراتژی‎های یادگیری یک موضوع مهمی است که توجه بسیاری از محققان را در دهه‎های اخیر به خود جلب کرده است. به این ترتیب این تحقیق نیز با هدف مقایسه هنجار استراتژی‌های مطالعه و یادگیری (LASSI) و بررسی رابطه آن با پیشرفت تحصیلی دانشجویان انجام شده است.نوع تحقیق همبستگی و جامعه‎ی آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مازندران و حجم نمونه بر اساس فرمول نسبت 386 نفر به‎صورت تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. مولفه‌های اصلی استراتژی‌های مطالعه و یادگیری با استفاده از پرسش‎نامه استاندارد شده استراتژی‌های مطالعه و یادگیری (LASSI)مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، رابطه سه مولفه‌ اصلی مهارت، اشتیاق و خودنظم‌دهی باپیشرفت تحصیلی (معدل کل ترم دانشجویان) مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی مولفه‎های اصلی استراتژی‎های مطالعه و یادگیری در گروه‎های مختلف آموزشی مورد مقایسه قرار گرفت. یافته‌ها حاکی از آن است که هر سه مولفه‌ اصلی استراتژی‌های مطالعه و یادگیری با پیشرفت تحصیلی رابطه معنی‌داری داشتند و سه مولفه اصلی استراتژی‌های مطالعه و یادگیری در بین گروه‌های مختلف آموزشی دانشجویان متفاوت بودند و نیمرخ استراتژی‌های مطالعه و یادگیری دانشجویان دختر و پسر در چندین حیطه متفاوت بودند، همچنین نیمرخ استراتژی‌های مطالعه و یادگیری دانشجویان با جدول نمونه هنجاری دانشجویان آمریکایی تفاوت‌های قابل ملاحظه‌ای دارند.

    کلیدواژگان: هنجار، راهبردهای مطالعه و یادگیری، پیشرفت تحصیلی
  • فیروز کیومرثی، کامبیز کامکاری، شهره شکرزاده صفحه 83

    در این تحقیق به ویژگی‌های مطلوب استادان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر از دیدگاه دانشجویان پرداخته شده و سوال‌ اصلی تحقیق بدین شرح مطرح گردید کهویژگی‌های استاد مطلوب از دیدگاه دانشجویان رشته‌های هنر، فنی– مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه و تربیت‌بدنی چیست؟ با تاکید بر اینکه ویژگی‌های مطلوب استادان به‎عنوان متغیر وابسته در سه حیطه آموزشی، رفتاری و اخلاقی عنوان گردید، هدف اصلی تحقیق به بررسی ویژگی‌های آموزشی، رفتاری و اخلاقی استاد مطلوب از دیدگاه دانشجویان رشته‌های هنر، فنی – مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه و تربیت‌بدنی معطوف می‎باشد. جامعه‎ی آماری تحقیق حاضر را تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر تشکیل می‌دهند که در رشته‌های هنر، فنی– مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه و تربیت‌بدنی مشغول به تحصیل می‌باشندکه از این تعداد، 120 نفر از دانشجویان رشته هنر، 120 نفر از دانشجویان رشته فنی– مهندسی، 120 نفر از دانشجویان علوم پایه، 120 نفر از دانشجویان تربیت‌بدنی و 120 نفر نیز از دانشجویان رشته علوم انسانی به‌عنوان نمونه تحقیق، با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی منظم (سیستماتیک)[1] انتخاب شده‌اند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق، پرسش‎نامه پژوهشگر ساخته می‌باشد که ضریب اعتبار پرسش‎نامه 87/0= α بوده و با استفاده از روش آلفای کرونباخ به‎دست آمده است. مدل‎های آماری t تک گروهی به‎منظور بررسی دیدگاه دانشجویان نسبت به ویژگی‌های استاد مطلوب و تحلیل واریانس یک‎طرفه که به‎منظور مقایسه دیدگاه دانشجویان رشته‌های هنر، فنی‎– مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه و تربیت‌بدنی در زمینه ویژگی‌های استاد مطلوب است. در نهایت، بافته‎های تحقیق نشان داد که از دیدگاه دانشجویان هنر، علوم پایه و تربیت‌بدنی، ویژگی‌های آموزشی و ویژگی‌های رفتاری از مهم‌ترین ویژگی‌های استادان مطلوب محسوب می‌شوند.

    کلیدواژگان: فشارآورها، فشارآورهای تحصیلی، انگیزش تحصیلی
  • مجتبی محمدی صفحه 103

    هدف اصلی این تحقیق بررسی ارتباط به‎کارگیری راهبردهای یادگیری در فرآیند یادگیری زبان انگلیسی و مهارت زبانی آنها در میان دانشجویان زبان انگلیسی می‎باشد. این گروه شامل 189 دانشجوی سال اول زبان انگلیسی بوده که به روش نمونه‎گیری تصادفی گروهی از میان 368 دانشجوی سال اول زبان انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی رودهن انتخاب شده‌اند. در این تحقیق از پرسش‎نامه راهبردهای یادگیری زبان آکسفورد (SILL) و نسخه آزمون سنجش بسندگی زبان انگلیسی تافل ETS)) سال 2003 استفاده شده است. یافته‌های این تحقیق نمایانگر وجود همبستگی میان به‎کارگیری راهبردهای یادگیری و سطح مهارت زبان انگلیسی این دانشجویان می‎باشد. علاوه بر این، تفاوت قابل ملاحظه‌ای بین دانشجویان دختر و پسر در به‎کارگیری راهبردهای یادگیری و سطح مهارت آنها مشاهده نشده است.

    کلیدواژگان: راهبرد یادگیری، آزمون بسندگی مهارت زبان، تافل، یادگیری زبان خارجی
  • سحر مهربان جوینی، طاهره حسومی، ابوالقاسم کوچکی صفحه 117

    هدف از این پژوهش بررسی نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی پژوهشگران فناوری نانو می‎باشد. روش تحقیق توصیفی پیمایشی است و داده‎ها، از طریق پرسش‎نامه‎ای گردآوری شد که روایایی آن به شیوه روایی محتوا بر اساس نظر افراد صاحب‎نظر و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرانباخ با نرافزار spss (914/0α=) تایید شد. جامعه مورد مطالعه شامل 1225 نفر از پژوهشگران در سطح کشور می‎باشند؛ که از میان آنها 291 نفر از طریق جدول کرجسی و مورگان به روش خوشه‎ای انتخاب شدند. از مجموع پرسش‎نامه‎های توزیع شده (500 عدد)، 243 پرسش‎نامه معادل 84 درصد جامعه نمونه برگشت داده شد. برای تحلیل آماری از نرم افزار SPSS و نرم افزار اکسل استفاده شد. یافته‎های پژوهش نشان می‎دهد که در بین منابع رسمی اطلاعات، 7/69 درصد پژوهشگران از مقالات بسیار زیاد، و 8/58 درصد آنها از مجلات الکترونیکی بسیار زیاد و از کتابشناسی‎ها کم استفاده می‎کنند. شکل مطلوب اطلاعات پژوهشگران منابع الکترونیکی می‎باشد. انگیزه آنها در استفاده از اطلاعات انجام طرح‎های تحقیقاتی و به‎روز کردن اطلاعات تخصصی می‎باشد. زبان منابع مورد نیاز آنها انگلیسی می‎باشد. برای به‎دست آوردن اطلاعات علمی بیشتر به مراکز دانشگاهی مراجعه می‎کنند. از مهم‎ترین موانع دستیابی به منابع از نظر پژوهشگران فناوری نانو عدم اشتراک منابع توسط مراکز مربوطه و مناسب نبودن سرویس‎دهی اینترنتی می‎باشد.

    کلیدواژگان: نیاز اطلاعاتی، منابع اطلاعاتی، اطلاع‎یابی، جستجوی اطلاعات، فناوری نانو
|
  • Fattah Nazem Page 11

    The main purpose of the present research was to study the psychological environment and its components in Islamic Azad University (IAU). The population of the study included all the IAU managers in different branches. Stratified random sampling was used to select 540 managers and 3 employees under their supervision which amounted to 1620. A researcher-made questionnaire about psychological environment was administered to collect data from managers and their employees. One-way ANOVA and LSD follow-up test indicated that: 1) There are not significant differences between the psychological environment indices of the IAU branches in different districts. 2) There are significant differences between the components of reward, friendship, support, and autonomy. 3) There are not significant differences between the components of conflict, job control, interpersonal relationships, job commitment, job stress, organizational respect and validation in different districts of IAU.

    Keywords: Psychological environment, Islamic Azad University
  • Seifollah Bahari, Mohammad Shirkhani Page 29

    The present research has been done to recognize the relation between personality features and attachment styles with the level of risk-taking young Islamic Azad University (IAU) students, as well as the effect of dwelling place on their personality features and risk-taking. 120 students were selected as members of the sample, including 58 men and 62 women. Out of them 77 were indigenous and 43 people were not, with the average age of 22.22. Neo-FFI questionnaire, Hazan-Shaver questionnaire, and risk-taking questionnaire were administered to evaluate personality features, attachment styles, and risk taking respectively. The findings of research have been formulated in two parts: descriptive and inferential. In inferential part, ANOVA and multiple linear regressions were used. The results of regression imply that the quintuple dimensions of personality features, attachment style, sexuality, and dwelling place altogether determine 24 % of the youths total level of risk-taking. Among them, the sexuality, age, extraversion and agreeableness have a significant predictive effect on the youth total level of risk-taking.

  • Hasan Shahrakipour, Samad Karimzadeh, Mahin Keramati Page 47

    The main purpose of this research is to investigate the impact of family life education (FLE) on tension reduction of mothers with learning disorder (LD) children in reading and writing. To obtain the necessary research data, the pre-test and post-test experimental design with control group was adopted. To this end, 60 out of 154 mothers with LD children in reading and writing, whose disorder was confirmed by LD centers in Rasht city, were randomly selected. All mothers answered 33 questions about parental tension under four subcomponents of depression, feeling of competence, social isolation and parental health, related to parental stress index (PSI), the dependent variable, before and after applying FLE. To analyze the data and compare the two groups, the t-student parametric test was used. The results show that mothers’ characteristics resulting from increasing parental tension can be changed through FLE model and programs. This means that increasing these mothers’ child rearing skills, on the one hand, and changing their perception toward LD children on the other hand can reduce their tension, depression, and social loneliness and enhance their sense of efficiency and health.

    Keywords: Parental tension, family life education, learning disorder
  • Mohammad Salehi, Taraneh Enayati Page 63

    Learning strategies have been the focus of much attention during the last decades. This research has been done to study the relationship between learning and study strategies and academic achievement of students of Islamic Azad University (IAU) in Mazandaran province. Correlation was the method of the research and the population included all students studying in different branches of IAU in Mazandaran province. The sample consisted of 386 students who were selected using random sampling method. The main components of learning and study strategies were measured through the standard learning and study strategies inventory (LASSI). Through Pearson correlation, the relation between three main components of skill, will and self regulating with academic achievement (grade point average) were investigated. ANOVA and Tukey's tests were used to determine the effect of field of study on three main components of learning and study strategies. The findings revealed that there were statistically significant relationship between all three components of learning and study strategies with students’ academic achievement. Also, there were statistically significant differences between students based on field of study. Moreover, there were differences between profile of learning and study strategies of female and male students and also there was a considerable difference between profile of learning and study strategies of IAU students in Mazandaran province in Iran and the norm of American students.

    Keywords: Norm, learning, study strategies, Academic Achievement
  • Firuz Kiomarsi, Kambiz Kamkari, Shohreh Shokrzadeh Page 83

    The main purpose of the present research is to study the desirable characteristics of the professors as perceived by students in Islamic Azad University (IAU), Islamshar branch. The focus of study is mainly investigating the instructional, behavioral, and ethical characteristics of the professors as perceived by the students of art, engineering, humanities, basic sciences, and physical education. The population of the study included all the students in IAU, Islamshahr branch in the above fields. Out of them 600 students were selected (120 from each of the above fields) using systematic random sampling. Data were collected using a researcher-made questionnaire reliability index of 0.87. The results of one-sample t test and ANOVA indicate that instructional and behavioral characteristics are the major characteristics of professors as perceived by students of art, basic sciences, and physical education.

    Keywords: Academic pressures, academic motivation
  • Mojtaba Mohammadi Page 103

    This study mainly aims at investigating the relationship between learners’ use of learning strategies in the process of English language learning and their command of English among English students in university. Out of 368 freshmen English language students, 189 students studying English Language at Islamic Azad University - Roudehen Branch were selected applying cluster random sampling. Oxford's Strategy Inventory of Language Learning (SILL) and an ETS version of TOEFL examination (2003) were administered. The findings indicated that participants’ use of learning strategies in their study had correlation with their English proficiency level. Moreover, there is no significant difference between male and female students regarding the use of learning strategies in relation with their proficiency level.

    Keywords: Learning strategy, proficiency test, TOEFL, foreign language learning
  • Sahar Mehraban jovini, Tahereh Hasoomi, Abolghasem Koochaki Page 117

    The purpose of this project is to study the nanotechnology researchers’ information needs and information retrieval behavior. Its Methodology is questionnaire survey. Research instrument was a researcher-made questionnaire whose reliability was calculated through Cronbach α (α= 0,914) and whose content validity was analyzed and approved through expert opinions.1225 researchers in nanotechnology are included as the research population out of whom 291 researchers, based on Krejcie and Morgan table, were selected using cluster random sampling method. Out of distributed questionnaires (500), 243 of them (84% of the sample) were returned completed. Statistical analyses were carried out in SPSS and Excel environments. The results of research indicate that, 69.7 % researchers mainly use articles, 58.8 % of them e-journals, and a few of them use bibliographies as formal sources. Their ideal type of resource is e-resources. Their motives to use information are mainly conducting research projects and updating their field-related information. Academic centers are where they usually refer to address their information needs. The major problems to access information are inappropriate internet services and lack of access to certain data bases due to subscription issues

    Keywords: Information need, nanotechnology, information resources, information search, information retrieval
  • Mehrnoush Hedayati, Yahya Gha’edi, Abdollah Shafiabadi, Gholamreza Younesi Page 133

    To investigate the effect of community of inquiry method on improvement of interpersonal relationship skills, based on Lipman’s theory, an experiment was conducted in Tehran primary schools among students of third, fourth and fifth grade. 190 boy and girl students were randomly selected (97 boys, 93 girls) and assigned to experimental and control groups (88 experimental, 102 control). The experimental group was taught based on community of inquiry method for twelve 90-minute sessions. Cooper, Ardly & Asher questionnaire for students and Vir & Davin questionnaire for teachers were used as the instruments of the study for collecting data about interpersonal relationship skills. To examine the effect of treatment, the collected data were analyzed using various descriptive and inferential statistical techniques such as mean, standard of deviation, ANOVA, paired and independent T test. The comparison of pre-test's means of both experimental and control group didn't show any significant difference. But the results of pre-test and post-test of both experimental and control group indicate that the mean of post-test in experimental group is relatively more than that of pre-test in interpersonal relationship skills while the mean score of control group hasn't undertaken a significant difference in post-test. Moreover, the mean of experimental group in post-test is higher than that of control group in post-test. Besides, to investigate insolubility of implementation effect, again the students were rechecked after 4 months. The results have indicated the insolubility of effect. Therefore, this semi-experimental study has shown that implementing community of inquiry method has positively affected interpersonal relationship skills of the experimental group. The effect that remained unchanged for at least 4 months.

    Keywords: Philosophy for children, community of inquiry, interpersonal relationship, teachers view